Wat is een CAL of CKAL?

Gepubliceerd op 21 april 2024 om 13:18

CAL of CKAL, Wat betekenen deze afkortingen eigenlijk?

De afkorting CAL staat voor de Engelse termen Crochet ALong wat betekent samen haken aan hetzelfde project.

De afkorting CKAL betekent Crochet or Knit ALong, en ook hier werk je weer aan hetzelfde project, maar nu kun je kiezen of je gaat haken of breien. Elke week (bij de meeste CAL/ CKAL's) verschijnt een deel van het (gratis) patroon. Deze zijn altijd op de website van de organisator van de CAL/ CKAL's terug te vinden. Bij de meeste CAL/ CKAl's kun je een pakket aanschaffen, maar soms is het ook dat je met je eigen gekozen garen kan haken of breien. Het is meestal toch wat je ziet is het mooist en dan wil je natuurlijk ook het origineel garen gebruiken. Dan heb je ook nog wel eens dat je niet weet wat je gaat haken of breien en dan noemen we dat een Mysterie CAL/ CKAL. Hiervoor moet er meestal het pakket bij besteld worden.

Onlangs is er door Scheepjes een CKAL gestart onder de naam Dawn Chorus Pick & Mix CKAL. Dit is een CKAL welke bestaat uit 3 projecten die na elkaar verschijnen. Deze CKAL's zijn gemaakt omdat het alweer 10 jaar geleden is dat zij hen eerste CAL uitbrachten. Als eerste is de Goldcrest scarf van designer Martin Up North verschenen, (zie 1e foto rechts) de tweede week van april is de Blue Tit Cushion van designer Liz Barraclough van start gegaan, (zie 2e foto rechts) en het derde project volgt na deze 4 wekelijkse CKAL.

Wil je graag aan een groot project haken, dan is er een nog lopende CAL van Haakplein genaamd PentaPatch CAL (zie 3e foto rechts). De pakketten van de bovengenoemde CAL/ CKAL's zijn nog te verkrijgen in de webshop onder het kopje haak en breipakketten.

Ben je benieuwd hoe dat dit in zijn werk gaat? Dan raad ik je aan om gewoon eens mee te doen. Begin met een CAL/ CKAL die niet meteen een groot project is, maar begin met een sjaal, kussen of muts. Om jullie helemaal nieuwsgierig te maken verklap ik je dat er een CKAL in het najaar komt met ons eigen ontwerp. Maar daarover later meer.

Dankjewel weer voor het lezen van onze Blog, en ik zou het leuk vinden om te weten of jij al eens een CAL of CKAl hebt gevolgd? Laat een berichtje hieronder achter. Vinden wij tof als je dat doet.

Voor nu dankjewel lieve lezers en tot een volgende Blog.

Lieve groet Monique

Reactie plaatsen

Reacties

Marga Janssens
een maand geleden

Leuke blog Monique.